Trelleborg

Fler trelleborgare i arbete

Arbetsmarknadschef: "De behöver inte samhällets stöd."
1:28 min

Hittills i år har 140 trelleborgare gått från försörjningsstöd till arbete. Det är 57 personer fler än samma period förra året. Bakgrunden är att kommunen satsat på att knyta kontakter med arbetsgivare i en mängd olika branscher.

– Det är allt från telefonförsäljare, förpackningsarbetare, grillbiträden till chaufförer och slaktare, säger Ola Johnsson arbetsmarknadschef på arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborg.

De 140 personerna har tidigare haft försörjningsstöd. De är, enligt Ola Johnsson, därför inte de mest attraktiva på arbetsförmedlingen och får inga snabba insatser för att komma ut i arbetslivet. Därför har Trelleborgs kommun satsat på att genom arbetsmarknadsförvaltningen knyta kontakter med näringslivet. Alla trelleborgare med försörjningsstöd får inom två dagar en handläggare som sedan försöker hitta en anställning som passar. En viktig grund är att kommunen ser de här personerna som arbetsföra, menar Ola Johnsson.

– Det är inget fel på dem, det är inga som per automatik sitter på en parkbänk och dricker hela dagarna. De är arbetslösa och kan ta ett arbete.

Av de 140 personerna som hittills i år fått arbete får ungefär hälften pendla till andra orter i Skåne och även till Danmark. Kommunen räknar dem som självförsörjande om de får en anställning på minst tre månader.

– Då har de så pass mycket arbete så att de inte behöver samhällets stöd längre, säger Ola Johnsson.

Så efter de här tre månaderna kan de bli så att de kommer tillbaka till er?

– Ja, samtidigt vet vi att de som avslutades de första fyra månaderna i fjor, är det bara en procent som kommit tillbaka, 99 procent klarar sig.

Kommunen gör ingen uppföljning utan Ola Johnsson grundar procenten på att de flesta inte återigen sökt försörjningsstöd. Om personerna stannar kvar på samma arbete vet han inte.

– Den dagen de avslutas här vill de inte gärna ha kontakt med oss, vi är en myndighet och det är skönt att bli av med oss. Så det är svårt att veta om de är kvar på de arbetsplatserna de fått arbete på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".