Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Abbas Ahmadi ska vandra från Malmö till Stockholm. Foto: Arvid Hallberg/Sveriges Radio
Malmö/Stockholm

Han går långt för rätten till asyl

Abbas Ahmadi: "Jag vill bjuda in alla"
1:44 min

60 mil. Så långt ska några Malmöbor vandra för att sätta fokus på frågor om flykt och rätten till asyl. Asylstafetten, som den kallas, startar i Malmö på söndag. En av deltagarna är Abbas Ahmadi. Han har tidigare levt som papperslös och vill berätta om sina erfarenheter för de han träffar längs vägen till Stockholm.

– Det är viktigt för mig att kunna informera de som inte vet om vilka problem jag har eller vilka problem ensamkommande flyktingbarn har, säger Abbas Ahmadi.

Abbas Ahmadi berättar att han var 14 år när han flydde från krigets Afghanistan. Han lämnade sin familj och kom ensam till Europa.

– Jag kom hit och ville ha ett vanligt liv.

Nu har det gått sex år sedan han lämnade sitt hemland. Han har fyllt 20 år och vill berätta om det han varit med om. Om flykten, om att leva som papperslös i Malmö, om att vänta på besked från Migrationsverket och om det nya liv han längtade efter men som han menar ännu inte börjat.

– Jag har bott sex år i Europa och ännu har jag inget uppehållstillstånd, så jag tänkte berätta för folk om vilka problem jag har. När man är papperslös finns det ingen där som lyssnar på en, säger Abbas Ahmadi.

Så för att få folk att lyssna ska Abbas Ahmadi tillsammans med ett tiotal andra asylsökande gå de dryga 60 milen från Malmö till Stockholm. Asylstafetten kallas det och är en slags vandrande manifestation. Abbas Ahmadi säger att han vill uppmärksamma hur ensamkommande flyktingbarn behandlas i Sverige, hur de som lever som papperslösa inte vågar gå till skolan eller till sjukhusen i rädsla för att gripas och utvisas från Sverige.

– Jag hoppas att jag kan förändra det, att vi också ska få lite fred här.

Rutten går genom Skåne, Småland, Östergötland, Sörmland med målgång i Stockholm. Abbas Ahmadi och hans vänner räknar med att vandringen tar ungefär 34 dagar och längs vägen vill de berätta om sina erfarenheter av flykt och om vardagen som papperslös och asylsökande i Sverige. Abbas Ahmadi uppmanar den som vill att följa med på vandringen.

– Jag vill också bjuda in alla som har möjlighet att gå med oss en bit en dag eller lite längre.

Vandringen startar från Möllevångstorget i Malmö på söndag den 14 juli och beräknas sluta i Stockholm den 16 augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".