Therese Hansson. Foto: Anna Lyrenäs/Sveriges radio
Morgon i P4

Therese tappade håret i mystisk sjukdom

"Jag var fjorton när jag såg en kal fläck på huvudet"
3:04 min

Therese Hansson var fjorton år när hon upptäckte en hårlös fläck på huvudet. Idag är hon 22 år, helt hårlös och bloggar om det. Hon kom till Morgon i P4 och pratade om livet utan hår.

– Läkarna visste inte om håret skulle komma tillbaka eller om jag skulle tappa allt, för man vet inte så mycket om sjukdomen, säger Therese Hansson.

Det kallas alopeci och innebär att kroppen fläckvis eller helt tappar håret då hårsäckarna går in i ett viloläge. Vad som orsakar alopeci är inte helt klart, en del föds med det och en del utvecklar det.

För Therese Hansson var beskedet inte så jobbigt.

– Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig. Det är klart att en del dagar var jobbiga, när det blåste ute gick jag inte tll skolan för jag ville inte att folk skulle se fläckarna. 

På gymnasiet tog fläckarna över allt mer och en dag fick Therese Hansson nog, rakade av sig håret och skaffade peruk.

– Det var skönare att vara rakade och slippa se tussarna som såg ut som att man var ett troll som hade fått skabb. 

I Sverige uppskattas 150 000 ha alopeci och 60 procent får det innan 20 års ålder. 

Therese Hansson har ett helt vanligt liv och bloggar om det. 

– Jag uppfostrades med att vara glad med mitt liv och har inte varit så utseendefixerad. Men hår är en stor identitetsgrej för kvinnor. Du kan visa vilken stil du har med hår, till exempel, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".