1 av 2
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
2 av 2
Emma Börjesson Foto: Jakob Richardsson/Sveriges Radio
Malmö

Festival på kredit kan bli dyrköpt

Konsumentvägledare: "Kan bli dyrt i längden"
1:33 min

Köp festivalbiljetten nu, betala i augusti. Så marknadsför sig housefestivalen Big Slap i Malmö. Det är ett sätt att säkra biljettförsäljningen i en bransch där många musikfestivaler har haft stora ekonomiska problem. Men att köpa upplevelser på kredit kan också bli ett problem.

– Om man är ung, sommarjobbar eller arbetslös och väntar på att få ett jobb så är det inte säkert att man vet om man kommer ha pengar och det är problematiskt, säger Emelie Börjesson, konsumentvägledare på Malmö stad.

Arrangörerna bakom endagarsfestivalen Big Slap i Malmö hoppas fylla Tallriken i Pildammsparken med över 13 000 besökare. På sin hemsida, Facebook och Twitter marknadsför man hårt att det går att köpa biljett nu och betala senare. Men kreditköp kan bli dyrt.

– Kan man inte betala från början då tillkommer det mycket pengar. Det kan vara en ganska liten summa som tillslut blir ganska stor att betala tillbaka, säger Emma Börjesson.

Under våren har ett flertal festivaler tvingats meddela att man ställer in eftersom biljettförsäljningen gått alldeles för dåligt. På festivaljätten Sweden Rock menar vice VD Martin Forssman att erbjudandet om biljetter på kredit är ett sätt att kunna säkra biljettförsäljningen tidigt. Även om festivalen får betalt senare.

– Det som sänker många nya arrangörer är att man drar ihop något och räknar med att sälja biljetter. Sen dyker det upp fakturor från höger och vänster från artister och leverantörer, säger Marin Forssman.

Men vad som är smart planering för arrangörerna i tuffa ekonomiska tider kan bli en dyr chansning för festivalbesökaren, menar konsumentrådgivaren Emma Börjesson.

– Om man inte har pengarna nu vet man inte om man kommer ha dem i slutet av sommaren. Det kan vara väldigt dumt att ta ett sådant här lån, för det är faktiskt ändå ett lån, som kan bli dyrt i längden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".