Foto: Petra Larsson/Sveriges Radio
Malmö

Folkets park funderar på att göra rosen badvänlig

Parkchef: "Krävs ganska mycket"
1:16 min

Rosfontänen i Folkets park i Malmö har fått stängas av sedan det visat sig att vattnet i fontänen innehåller bakterier. Fontänen är egentligen ett konstverk men den har blivit populär bland många barn som springer och badar i den, därför bestämde sig miljöförvaltningen att ta prover och nu är den avstängd.

– Vi har ju vetat att barnen badar där men den byggdes inte som en badanläggning utan som en fontän. Nu kom vi till ett läge där det är så många som badar där att vi tyckte att vi borde kolla att det var okej, säger Mårten Gunnarsson, enhetschef på Folkets park i Malmö.

Proverna visade på något förhöjda halter av bakterier som gör att man kan få besvär med kliande ögon och hals.

– Det är inga jättefarliga saker men vi vill inte att det ska vara farligt alls när barn ska bada, säger Mårten Gunnarsson.

Parken funderar nu på om det går att anpassa fontänen så att den kan klassas som badanläggning och att det blir säkert att bada där.

– Det krävs ganska mycket. Man måste bygga ett nytt reningsverk, antingen i ett underjordiskt rum eller i ett överjordiskt hus. Det är ingenting man gör på en vecka, konstaterar Mårten Gunnarsson.

Vattnet i rosfontänen kommer att sättas igång ganska snart men parken kommer att sätta upp en skylt där det står att man inte rekommenderar bad och att man bör undvika att svälja vattnet.

– Att få igång den helt som en badanläggning blir nog tidigast nästa år, tror Mårten Gunnarsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".