Foto. Hasse Holmberg / Scanpix
Skåne

SUS kallar in semesterlediga

"Vi arbetar för att säkra bemanningen"
1:36 min

Region Skåne har nu börjat kalla in semesterledig personal för att klara av den hårt ansträngda förlossningsvården. På bara ett dygn har situation förvärrats, säger Anders Dybjer, divisionschef för barn- och kvinnosjukvården på Skånes Universitetssjukhus.

– Vi arbetar för närvarande för att säkra bemanningen också för helgen genom att kalla in ett mindre antal annars ledig personal, säger Anders Dybjer.

På fackförbundet Vårdförbundet är man kritisk till att arbetsgivaren nu kallar in semesterledig personal. Visserligen finns det i kollektivavtalet en paragraf om att alla får vara beredda på att bli inkallade till jobbet om "synnerliga skäl" föreligger.

– Är verkligen dålig planering ett synnerligt skäl?, frågar sig Sussi Nilsson från Vårdförbundet och menar att detta är en åtgärd som bara ska användas i vid till exempel större olyckor som den på Tranarpsbron.

– Man visste om detta redan förra sommaren, säger Sussi Nilsson.

Under de senaste tre veckorna har fem gravida kvinnor skickats till Halmstad eftersom den skånska förlossningsvården helt enkelt inte haft möjlighet att ta emot dem.

Enligt Anders Dybjer är personalläget på SUS inte anpassat för det stora antalet förlossningar som är i Skåne just nu.

– Den bemanning som finns nu i Lund och Malmö är inte dimensionerad för att klara perioder av hög belastning, säger Anders Dybjer och menar att bristen på barnmorskor i stort gör att det är svårt att rekrytera tillräckligt med många barnmorskor till sommaren.

Sedan i går pågår ett rekryteringsarbete på kvinnokliniken på SUS för att kunna hitta fler barnmorskor, framförallt genom att locka över personer med rätt kompetens inom mödravården.

Hittills har den rekryteringsansvarige fått kontakt med två personer som kan vara aktuella att redan nu i sommar kliva över till förlossningsvården.

Anders Dybjer på SUS menar visserligen att man behöver dra lärdomar från den ansträngda situation man har nu, men att det samtidigt är svårt att planera bort personalbristen när det finns så få barnmorskor att rekrytera.

– Det är helt enkelt ett bristområde kompetensmässigt och att lösa sommarsituationen är en stor utmaning, säger Anders Dybjer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".