Sjukvård

Uppsägningar äventyrar patienters säkerhet

"Kompetensen på arbetsplatsen sjunker"
1:57 min

Flera sjukhus har problem med den höga omsättningen av sjuksköterskor. När kompetensen hela tiden försvinner från kliniken, så äventyras patienternas säkerhet, säger akutsjuksköterskan My Morin på Södersjukhuset i Stockholm.

– Det är självklart att när patienterna riskerar att hamna på vårdavdelningar där ingen har varit tillräckligt länge för att hinna bli riktigt duktig på just den vården, den skadan eller sjukdomen, och den nya får lära upp nya, så det är klart att det drabbar patienten i slutändan, säger My Morin.

Problemet med den höga omsättningen av sjuksköterskor beskrivs så här: när många säger upp sig efter en kort tids anställning, så minskar kompetensen på en avdelning, eftersom de erfarna som är kvar måste ägna tid åt att lära upp de nya i stället för åt kärnverksamheten.

När vi frågar universitetsjukhusen i landet säger flera att de har problem med omsättningen på vissa avdelningar, till exempel i Stockholm, Uppsala och Skåne.

Även på mindre sjukhus säger sjuksköterskor upp sig efter en kort tid.

My Morin på Södersjukhuset förklarar varför.

– Vi har inte de kollegorna vi behöver, vi har inte det utrymmet vi behöver, vi har inte den tid vi behöver för att kunna utföra ett så gott arbete som vi skulle vilja göra.

– Det som är ganska påtagligt är att det kollektiva minnet försvagas ordentligt. Den generella kompetensen på arbetsplatsen blir lägre och det gör att vi som har varit kvar på arbetsplatsen en lite längre period får bära ett tyngre ok, säger My Morin. 

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro menar att det blir effekter på vården och patientsäkerheten med alltför många nya sjuksköterskor på en avdelning.

– Det finns en rapport som visar att redan efter två år så vill man inte vara kvar i vården och då blir det unga nya som slits ut, säger Ribeiro

Ett av de landsting som drabbas värst av den höga personalomsättningen är Stockholm. Filippa Reinfeldt, som är Hälso- och sjukvårdslandstingsråd, är medveten om problemet.

– Det är den viktigaste frågan, säger hon. Det är viktigt att man får en chans att trivas på den arbetsplats där man är. Att man har ett inflytande, att man kan påverka sin arbetssituation, sin schemaläggning och annat. Det är klart att den delen måste ju alla arbetsgivare jobba med.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".