100 000 i böter för sjukhussäng

Arbetsmiljöverket har nu tröttnat på felplacerade sängar inom vården. Universitetssjukhuset MAS i Malmö har nu fått böta 100 000 kronor för en enda felställd säng.

Sängen var placerad i en korridor. Och där kan personalen inte jobba utan risk för arbetsskador.

- Vi har haft problem med överbeläggningar och förstår att Arbetsmiljöverket vill markera. Men det är ett komplext problem, säger Gun Tranström, vårdchef på ortopediska kliniken.

En säng utrullad i korridoren blir en dyr nota för region Skåne. Arbetsmiljöinspektionen ser allvarligt på att situationen med felplacerade inte har blivit bättre de senaste åren, och tar nu i med hårdhandskarna genom att böta en enda felställd säng med 100 000 kronor.

Enligt arbetsmiljölagen måste det vara minst 80 centimeters utrymme på varje sida av patientsängen för att personalen ska kunna arbeta utan risk för förslitningsskador.

Men enligt Gun Tranström är det ett problem att hitta platser när patienterna periodvis strömmar in, utöver tillgängliga dryga 60 platser skulle det behövas ytterligare 15. Något som man jobbar på och hoppas kunna lösa inom ett halvår, men hittills har personalen fått ta till helt andra lösningar.

- Ibland har vi fått skicka patienter till andra sjukhus, säger hon.