Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Österlen

Närproducerat ratas i sydöst

"Närproducerat är inget mål"
1:29 min

Det blir inte mer närproducerad mat i skolor och äldreboenden i Tomelilla, Simrishamn och Ystad kommuner till hösten. Det står klart i den nya gemensamma livsmedelsupphandlingen där lokala företag lyser med sin frånvaro.

– Vi är nöjda med upphandlingen så här långt. Vi hade gärna sett fler anbud från mindre företag, men vi pratar egentligen inte om lokala företag, säger Mattias Johansson som är upphandlingsstrateg.

Ett uttalat mål med upphandlingen i sydöstra Skåne var att ge små eller medelstora företag möjlighet att lämna anbud. Man ställde högre krav på köttet, delade in varorna i mindre grupper så att exempelvis en tomatodlare skulle ha chans att lägg anbud på bara tomater.

Men att de skulle vara specifikt skånska tomater eller kalkoner från närområdet fanns ingen strävan efter.

– Det har inte varit ett uttalat mål att det ska vara närproducerat, bekräftar Mattias Johansson.

I de sex varugrupper där man är i det närmaste klara saknas mindre företag. Det är kött från Dafgård och djupfryst från Sveriges största grossist Servera. Frukt och grönsaker kommer från två olika grossister i Helsingborg och Hässleholm. 

Men i fyra varugrupper: ägg, kalkon, kyckling och bryggeri kom inga anbud alls och det betyder att kommunerna själva nu kan kontakta företag och förhandla fram ett avtal, ett så kallat "förhandlat förfarande". Det öppnar upp för att små eller lokala företag vinner de upphandlingarna. Allt ska vara klart till den första oktober.

Senare i höst ska även färsk fisk och färskt bröd upphandlas men där kommer inte den gemensamma distributionscentralen att användas utan där kommer varor levereras till mindre enheter direkt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".