Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

(MP) vill förbättra psykiatrisk tvångsvård

Publicerat fredag 19 juli 2013 kl 04.18
(MP): "Misslyckande när man måste bälta"
(1:48 min)
1 av 2
Foto: Erik G Svensson/Scanpix
2 av 2
Anders Åkesson (MP), regionråd Foto: Janne Wieslander/Sveriges Radio

Idag presenterar Miljöpartiet i Skåne ett antal åtgärder för att förbättra den psykiatriska tvångsvården i Skåne. Bland annat vill man avskaffa patientavgiften och få ner antalet tvångsåtgärder, som att spännas fast med bälten, på avdelningarna.

– Man kan alltid se det som ett misslyckande när man behöver ta till den typen av tvångsåtgärder som till exempel bältesläggning.

Under 2012 gjordes 443 sådana fastspänningar inom Region Skåne, fördelat på 152 patienter. Det är ingen ökning från året innan och ser man på landet i stort utmärker sig heller inte Region Skåne. Men trots det tycker regionrådet Anders Åkesson att dom är för många.

– Under samma tid har det gjort nationella insatser för att minska antalet tvångsåtgärder inom psykiatrin. Men det har man inte nått. Därför är det här resultatet inte tillräckligt bra, att det ligger kvar, det borde vara färre.

Det är inte bara tvångsåtgärderna som Miljöpartiet belyser i sina förslag till åtgärder. Anders Åkesson och hans parti vill se en bättre planering av hela den psykiatriska vården. Bland annat vill de se ett bättre förebyggande arbete.

– Inte sällan är det rätt så många unga tjejer med ett självdestruktivt beteende som bältesläggs. Där gör vi insatser men det är en grupp vi måste jobba ännu mer aktivt med.

Miljöpartiet vill också att det ska finnas fler personliga ombud som kan hjälpa patienterna med bostad och sysselsättning. De vill också skjuta till 10 miljoner till barn och ungdomspsykiatrins öppna mottagningar. Dessutom vill partiet att patientavgiften på 80 kr per dygn slopas för de som tvångsvårdas. I fjol hamnade de sammanlagda patientavgifterna på runt 4 miljoner. Men avgifterna är svåra för regionen att få in eftersom att det handlar om personer som inte har så mycket pengar. Att ta bort patientavgiften visar också på ett förhållningssätt som Miljöpartiet har, menar Anders Åkesson.

– Det här är ju ingen som är frivilligt inlagd. Dessutom är det många av patienterna inom rättspsykiatrin som har stora skulder och då ska vi inte som offentlig myndighet pålägga dem ännu större skulder som inte kan tas ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".