Längst väntetid är det just nu i Jakbobsberg, Farsta, Karlstad och Jönköping. Arkivfoto: Bertil Ericson/Scanpix.
Sverige

Långa köer för att få köra upp

"Det är väldigt synd om eleverna"
2:02 min

Den som vill ta körkort kan få vänta länge på uppkörningstid. På flera orter i landet är väntetiden 6-8 veckor. Gunnel Nilsson som driver en trafikskola i Karlstad upplever att det är värre i år än tidigare år.

– Jag tycker att det är väldigt synd om eleverna, för det är ju de som blir drabbade naturligtvis. De är ju ledsna, för många ska åka utomlands, gå i skolor och flytta härifrån. De vill ju ha sitt körkort innan skolorna börjar. Har man börjat med sitt körkort i juni kan man ju förhoppningsvis tro att man ska vara klar runt augusti eller september, men det är ju svårt nu, säger hon.

Just nu är det extra långa väntetider för att få uppkörning på flera håll i landet. Några av de orter med längst köer är Jakbobsberg och Farsta i Stockholmsområdet samt Karlstad och Jönköping, där det just nu är 6-8 veckors väntetid.

Reglerna säger också att man måste klara uppkörningen och teoriprovet inom en två månaders period. Annars tvingas man göra om båda proven. Berit Johansson, som är förbundsordförande på Sveriges trafikskolors riksförbund, menar att det bidrar till extra stress:

– Om man blir underkänd är det väldigt stora problem att hitta ett omprov inom två månaders perioden. Det gör att man kanske får leta på andra orter eller sitta på nätet dygnet om för att hitta ett återbud. Så det är ett stort bekymmer, säger hon.

På Trafikverket är de medvetna om problemen. Lars Lundin, som är tillförordnad chef för förarprov, berättar att deras trafikinspektörer har skjutit på sin semester, jobbar övertid och att även pensionärer kallats in för att klara det stora trycket under sommarmånaderna. Men de kan ändå inte garantera ett omprov inom två månaders perioden:

– Vi kan inte garantera det till hundra procent under sommaren, nu i juli. Men vi gör det under resten av året.

Vad tycker du om att ni inte kan garantera att man får ett omprov inom den här två månaders perioden?

– Det är naturligvis inte bra, men vi hoppas och tror att vi ska vara betydligt bättre rustade inför nästa sommar, säger Lars Lundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".