Skåne

Jourhavande präster kan försvinna

Jourhavande präst: "Att ha ett annat nummer kan vara svårare"
1:15 min

I över 50 år har svenskar i kris kunnat få tag i en jourhavande präst genom det vanliga larmnumret och varje natt ringer ungefär sex personer för att få hjälp med sina självmordstankar. Men i en ny utredning föreslår regeringen att prästerna tas bort från 112- något som fått många att reagera.

Ungefär 68 000 gånger lyfte Sveriges jourhavande präster luren i fjol och deras främsta syftet är att förhindra att människor begår självmord.

Gunnar Åkesson samordnar alla jourhavande präster i Lunds stift och han har i nästan två decennier själv tagit emot mängder med samtal från människor i kris.

– Människor som befinner sig i desperata situationer och som kanske känner att den enda lösningen är att sluta leva.

Prästerna tar emot fem till sex sådana samtal varje natt. Och även om det på grund av anonymiteten inte görs några uppföljningar, så händer det att människor ringer tillbaka och berättar att samtalet har haft stor betydelse.

– Jag vet inte vem jag pratade med men du ska vet att du räddade mitt liv den gången, den typen av feedback kan vi få, säger Gunnar Åkesson.

Men nu har regeringen föreslagit att det bara är utryckningssamtalen som ska tas via 112 och därför kommer kanske de jourhavande prästerna inte kunna nås genom larmnumret i framtiden.

Gunnar Åkesson menar att det kan bli ett hinder för en människa i kris om den möjligheten inte finns kvar och att det i värsta fall kan leda till att personen inte får hjälp.

– Ibland behöver man nästan en slags ryggmärgsreflex när man befinner sig i en akut suicidsituation och att då ha ett annat nummer till hands kan vara svårare.

Vad hoppas du ska hända med regeringens utredning?

– Jag hoppas att 112 får lov att vara numret till jourhavande präst i Sverige, säger Gunnar Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".