HELSINGBORG

Tungmetaller i koloniområde

1:29 min

Jorden på Tuppens koloniområde i Helsingborg är förorenad och från och med i år måste den som vill odla för att äta byta ut jorden.

Bakgrunden är att man hittat förhöjda halter av tungmetaller som kadmium och bly, men också cancerframkallande ämnen som PCB i jorden. Var gifterna kommer ifrån och hur länge de funnits vet man inte.

– Den samlade bedömningen är att den som vistas och äter grönsaker som odlats på området i normalfallet inte torde överskrida det dagliga intaget av bly och kadmium, säger Kristoffer Mattisson, yrkes- och miljöhygieniker på Arbets- och miljömedicin i Lund som utrett hälsoriskerna. Men det är svårt att uttala sig i det enskilda fallet.

I rapporten står också att man av försiktighetsskäl kan avråda från att i många år äta mycket rotfrukter från Tuppens koloniområde och se till att barn inte tuggar i sig för mycket av den blyförorenade jorden. När det gäller cancer anses risken vara försumbar.

Det kanske inte låter så alarmerande men enligt miljönämnden i Helsingborg är det olämpligt att äta grödorna och nu ska all odling göras i ny ren jord. För när man inte vet riktigt säkert så är det försiktighet som gäller, säger Lena Åkesson, avdelningschef på miljö och hälsoskyddsavdelningen.

-- Om man inte vet riktigt och det finns vissa indikationer på föroreningar så är det bättre att ta försiktighetsmått i de fallen, och därför har vi tagit de här besluten, säger hon.

Hon tror inte heller att miljönämnden varit för försiktig.

-- Nej, det tycker jag inte, säger Lena Åkesson. Vi har tittat noga på ärendet och gjort vår bedömning och jag tycker den är korrekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista