SKÅNE

Skador ska bli färre för skånska sommarjobbare

Arbetsmiljöverket: "Säkerhetsintroduktioner görs inte"
1:06 min

Många unga sommarjobbare skadas runt om i Skåne varje år. En ny skärpt föreskrift ska få ner antalet skador och hittills verkar det ha gett resultat. Men det finns fortfarande saker att rätta till med sommarjobben menar Arbetsmiljöverket.

– I år är de vanligaste problemen att man inte har riskbedömt arbetsplatsen att man inte har säkerhetsintroduktioner med nyanställda. Dessutom frågar man sällan ifall ungdomarna har två jobb för då riskerar de att jobba över 40 timmar per vecka och de ska man inte göra i den åldern, säger Lena Lindskog på Arbetsmiljöverket.

Det är många unga som skadas på jobbet. Runt 3 000 arbetsskador anmäls till Arbetsmiljöverket och flera dödas varje år. Nu hoppas man på att den nya föreskriften ska sänka den siffran. Roger Olsson inspektör på Arbetsmiljöverket och tycker att det ser bra ut på arbetsplatserna runt omkring i Malmö.

– Man har gjort ett ganska bra jobb kring mottagandet och omhändertagandet av ungdomar. Det som fattades var endast de dokumenterade riskbedömningarna, säger Roger Olsson.

Ifall man själv är en sommararbetare kan man gå in på Arbetsmiljöverkets hemsida där det finns en handbok där man kan läsa allt ifrån om hur man ska hantera chefen till hur man undviker skador.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".