1 av 2
Ola Carlsson Rühmcorff med sönerna Artur och Mille vid stranden i Haväng. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
2 av 2
Verkeåns mynning vid Haväng. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Simrishamn

Kallsup vid Haväng kan ge magsjuka

"En kallsup kan göra dig magsjuk"
1:26 min

Höga halter av bakterier har gjort vattnet vid populära Skepparps strandbad vid Haväng otjänligt. E-colibakterier gör att man riskerar magsjuka vid en kallsup.

Men nere vid stranden är det inga som känner till riskerna med ett bad - som Marie med sonen Philip.

- Nej, det hade jag inte en aning om. Då blir det inga undervattenssim här, säger Marie och ropar till sig sonen för att berätta att huvudet får stanna över vattenytan.

E-colibakterier och enterobakterier är farliga just om de tar sig in i magen då de kan göra dig magsjuk.

Proverna togs i onsdags i förra veckan och det otjänliga vattnet finns just söder om Verkeåns mynning vid Havängs långa strand. Längre söderut vid Vitemölle är vattnet tjänligt och längre norrut har man inte tagit några prover, så där har man ingen infomation att gå ut med.

Vad som orsakat föroreningen vet man inte men det mest troliga är att det handlar om privata avlopp eller djuravföring som förorenat vattnet i Verkeån som rinner ut här. Ett nytt vattenprov tas i dag och först om det visar på otjänligt vatten kommer kommunen sätta upp skyltar som avråder till bad.

Några sådana fanns inte för den stora mängden badgäster som badade här i dag.

- Vi kom hit som turister för tre dagar sen och tog för givet att det var toppen. Men då får man kanske läsa på i fortsättningen, säger Ola Carlsson Rühmcorff med sönerna Artur och Mille som precis på väg ner i vattnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".