Mats Söderlund eller Günther som han också kallas. Foto: Anna Lyrenäs/Sveriges radio
Morgon i P4

Günther: Artistnamn anses perverst

3:47 min

Namn är identitetsbärande för nästan alla. Mats Söderholm har levt med sitt artistnamn Günther i tio år och berättar att hans varumärke betyder nästan allt.

– Det anses nästan lite perverst att ha ett artistnamn i Sverige i dag, för det ska analyseras och man ska ha en anknytning till det, säger Mats Söderlund.

Själv valde han artistnamnet Günther för att uttrycka en glittrig allt eller inget-mentalitet inspirerad av tyske jetsetaren Gunter Sachs.

-- Jag tog i lite extra för att provocera. Musiken kom först men jag ville ha ett paket som skulle passa. Att uppträda som Mats är inte så sexigt i det sammanhanget.

Namnet, musiken och stilen har blivit ett starkt varumärke och tio år efter genombrotter sjunger fraförallt européer fortfarande på Teeny weeny string bikini.

– Jag trodde att det skulle klinga av, men det har kommit en ny generation åtta-, nioåringar som gör att det är som nytt igen, säger Mats Söderlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista