1 av 2
Henry Dunker. Foto: Lasse Olsson/Sveriges Radio
2 av 2
Dunkers kulturhus. Foto: Lasse Olsson/Sveriges Radio
Helsingborg

Dunkers pengar måste inte alls gå bara till kultur

1:39 min

P4 Malmöhus kan nu slå hål på myten om gummikungen Henry Dunkers testamente till helsingborgarna. Det nu sextioåriga testamentet säger, tvärtemot vad de flesta helsingborgare tror, att Dunkersfonderna inte alls är särskilt riktade för kultur. Pengarna kan användas till helt andra ändamål som till exempel sportarenan.

De senaste fem åren har industrimagnaten Dunkers donationsfonder årligen gett 10-30 miljoner kronor. Det har byggts konserthus, teater och kulturhus, och nu senast också en ny sportarena för 411 miljoner.

I sin blogg i Helsingborgs Dagblad var kulturjournalisten Sören Sommelius tveksam till att låta fondens pengar gå till idrottsarenan. Men sedan han sett själva testamentet har han svängt.

- Det var en förutfattad mening som jag hade, eftersom fonderna har skapat de stora institutionerna i Helsingborgs kulturliv. Men nu måste jag inse att jag hade alldeles fel. Och jag tror att många har trott som jag, säger Sören Sommelius.

I testamentet står det:

Avkastningen ska disponeras för något självständigt, för Helsingborgs stad gagneligt ändamål eller till stadens förskönande. Pengarna får inte användas till sådant som ska bekostas med skattemedel.

Klara papper - inget om kultur, det är alltså inte alls mot testamentet att använda pengar till arenan.

- Men jag är ändå förtörnad på Helsingborgs styrande då jag tycker att, om man tar emot så stora donationsmedel, ska man också ta ansvar för driften och inte dramatiskt skära ner på den som man har gjort på exempelvis Dunkers Kulturhus, säger Sören Sommelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista