Hanna Tunberg. Foto: Susanna Dzamic/Sveriges radio
FM

"Vårt sätt att betrakta mat är helt horribelt"

2:27 min

Köttindustrin slukar energi och vatten - samtidigt slängs mat motsvarande var tredje djur. Det måste bli ett stopp, säger Hanna Tunberg som nu gjort en kokbok om att ta vara på allt. Precis som förr i tiden.

– De trendiga restaurangerna har gått tillbaka till att använda både skalle och märg men det är lite mer raffinerad matlagning än vi såg förr, säger Hanna Tunberg.

Anledningen är dock samma - vi har hamnat i ett läge där det inte är försvarbart att kassera stora delar av djuren som föds upp för köttproduktion.

– Att ta tillvara hela djuret är enormt viktigt och vi måste gå tillbaka till den typen av kosthållning.

Hon säger att en tredjedel av allt kött slängs i konsumentled.

– Det betyder att var tredje djur som växer upp under vidriga förhållanden och slaktas under vidriga förhållanden gör det för att vi ska slänga delar som ser lite konstiga ut eller för att vi inte orkar äta upp. Det är ett sätt att betrakta mat som är helt horribelt.

Nu har hon gjort en kokbok där hela djuren används och hon har hämtat inspiration från vikingatid och medeltid. Som källa har bland annat de arkeologiska utgrävningarna i Uppåkra använts.

Ett av de mer anmärkningsvärda recepten är det på ett hjärta - och bakgrundshistorien är än värre.

-- Det var en kvinna som ville hämnas sin man och serverade hans barns grillade hjärtan. I den vikingatida upplagan står det att hjärtat dröp av honung. Äntligen en smaksättning! säger Hanna Tunberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista