Foto: Erik Mårtensson/Scanpix
Skåne

Skånska skörden tar stor skada av torkan

1:28 min

Torkan pressar Skånes lantbrukare hårt. Och det är tveksamt om ens de regnskurar som eventuellt kan komma in imorgon torsdag kan hjälpa. Det är nästan redan försent, säger lantbrukaren Per-Olof Malm.

Efter en hel månad med höga temperaturer och lite regn har skörden tagit stor skada..

– Det är jättetorrt i Skåne. Så är det att vara bonde, ibland är det torrt och ibland vått och det påverkar skörden. Spannmålen blir sämre matad och den mognar inte normalt utan den torkar, berättar Per-Olof Malm.

Vad händer om det inte regnar under nästa vecka heller?

– Det är nästan redan försent. Alla grödor går i mognadsstadium. Skadan är redan skedd, och det blir en lägre skörd.

Ett par skurar här och där förväntas under slutet av veckan, enligt meterologen vid SMHI Sandra Andersson.

– Vi har lite regnskurar som ska röra sig in, och det handlar om regn- och åskskurar. Lokalt kan det falla lite regn på torsdag och fredag, men det kommer samtidigt att vara väldigt varmt med temperaturer som håller sig runt 25 grader.

Kommer det att vara nog för att råda bot på torkan?

– Regnskurarna är inte så utbredda, utan det är bara lite här och var som man får regn. Det kan hjälpa på vissa håll, men i stort så kommer det att fortsätta att vara torrt, säger Sandra Andersson.

Under helgen väntas sedan en ny värmebölja in över Skåne med temperaturer runt 30 grader. SMHI varnar nu för hög brandrisk och uppmanar personer som är känsliga mot höga temperaturer att hålla sig inomhus.

Inte förrän i början av nästa vecka väntas ett större regnområde nå in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista