Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Skåne

Fler män söker sig till förskolan

1:30 min

Rekordmånga män har sökt in till Malmö högskolas förskolutbildning, en utbildning som normalt domineras av kvinnor. Till höstens antagning har 191 män sökt vilket är dubbelt så många som det brukar vara.

Läraren Mats Ohlsson tror att det finns hopp för förändring.

– De har hört från sina kompisar att det är ett kul yrke och att Malmö högskola har en bra utbildning. Kanske är det även för att många tycker att det är bra att de kan få jobb utbildningen, säger han.

Kvinnor står för 90 procent av årets ansökningar, men jämfört mot tidigare år har antalet män som sökt dubblerats. Mats Ohlsson tror att männens frånvaro beror på en negativ stämpel. Den svenska debatten har de senaste tio åren präglats av åsikten att det inte ska vara något traditionellt manligt beteende på förskolorna och detta kan ha fått unga män att känna att de inte passar in i positionen.

Nu hoppas Mats Ohlsson att saker och ting har börjat förändras. I Danmark uppmanas studenterna på förskolutbildningen att "byta jobb och inte identitet". Det är något som även Mats Ohlsson vill förmedla till höstterminens ansökare.

En normbrytare är Tim Hoffström som jobbar på Mariehages förskola i Malmö som vill uppmana fler män till att våga prova på förskoljobbet.

– Vi tar hand om barnen och hjälper dem genom vardagen, det är ett otroligt värmande yrke, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista