1 av 2
Foto: Jonas Ekström/ Scanpix
2 av 2
Stellan Andersson Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Skåne

Bedrägerierna ökar lavinartat

1:44 min

Sommar i Skåne innebär högtryck på bedrägerier. Anmälningarna mot bedrägerier har ökat lavinartat under de senaste månaderna och Stellan Andersson som är förundersökningsledare på bedrägerisektionen varnar främst för säljsajter på internet.

 
 
 

– De e surfplattor, iPhones och androidtelefoner. Sen när det gäller ID-kapningar så kan det vara de små, snabba lånen också, säger Stellan Andersson.

Och varför bedrägerierna ökar så mycket i Skåne och under sommaren kan Stellan Andersson inte svara på. Sida efter sida av polisens dygnslista är täckta med anmälningar om bedrägerier av olika slag.

I de flesta fall rör det sig om privatpersoner som blir lurade då de betalar för varor som de sedan aldrig får. Det har även blivit betydligt vanligare med identitetskapningar, det vill säga att bedragaren använder någons personnummer och namn för att sedan handla varor på kredit.

I många fall kan man häva köpen så att man slipper att betala för varorna som någon annan beställt, men då kan det krävas att man spärrar sin identitet i flera månader. Så länge det finns en marknad för bedragarna kommer bedrägerierna fortsätta, även om Stellan Andersson och hans kollegor arbeta med att informera om hur man undviker att bli lurad.

– Ja man ska inte vara godtrogen. Ta kontakt med den som säljer, gärna via telefon. Ställ mycket frågor. Om personen i fråga inte kan något om varan kanske den inte egentligen har någon. Och det finns säkra ställen att köpa och sälja saker på. Visserligen kostar det några tior men om man köper en mobiltelefon för några tusenlappar kan det kanske vara värt det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista