Ardian Gashi. Foto: Björn Lindgren/Scanpix
Fotboll

Gashis långskott tog HIF upp i topp

1:49 min

Helsingborg fick med sig en stor sjungande klack tio mil norrut. Efter 1-0 mot Halmstad reste HIF:arna hem som nya serieledare i fotbollsallsvenskan.
– Vi sticker hem med tre poäng, det ska vi vara jättenöjda med, säger segerskytten Ardian Gashi till Radiosporten.

Radiosportens Per Kahl valde lagens lirare:
Halmstad: Jesper Westerberg
Helsingborg: Mattias Lindström

När EM-festen hade flyttat till Göteborg blev det allsvensk partystämning på Örjans vall. Halmstad fick spela hemma igen för första gången på en månad - och läktarna fylldes i den varma kvällssolen. 8 834 är den bästa allsvenska publiksiffran i Halmstad i år.

Helsingborgs-supportrarna hördes mest och hade mest att glädja sig åt.

Största jublet från norra ståplats kom med någon sekunds fördröjning. Ardian Gashi sköt från sådär 25 meter. Bollen såg ut att gå utanför. Alla, inklusive stillastående Halmstadmålvakten Stojan Lukic och norrmannen själv, verkade förvånade över att bollen vred sig in i mål via stolpen.

– Jag är nöjd med den. Jag tyckte att jag träffade bra med vristen, sen kollade jag på bågen och såg att den sven in på slutet. Det var skönt för det var en tuffa match, säger Ardian Gashi till Radiosporten.

Walid Atta tog hälseneskadade May Mahlangus plats på mittfältet och Helsingborg dominerade kraftigt i den lagdelen.

Mattias Lindström sköt i ribban och hade ytterligare två vassa skott som kunde ha gett utökad ledning.

– Dom är duktiga på att hålla i en ledning, det märker man inte minst i dag. När vi bara vill fram egentligen så är det svårt för de håller i bollen. De är så pass individuellt skickliga, säger Halmstads Fredrik Liverstam.

Helsingborgs Arnor Smarason gjorde sin första allsvenska match från start. Den 24-årige islänningen blev utbytt efter 70 minuter utan att ha fått särskilt mycket uträttat.

Serieledande Helsingborg har gjort flest mål (35) och släppt in färre mål (11) än något annat lag i allsvenskan.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Per Kahl
per.kagl@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista