Foto: Scanpix.
Fotbolls-EM

EM-drömmen över för Fischer och Sjögran

Nilla Fischer: "Vi är maximalt besvikna"
1:43 min

Under ett par veckor har de tagit svensk damfotboll in i en ny tid. På onsdagskvällen vreds klockan tillbaka. 0-1 i EM-semifinalen betydde Sveriges åttonde raka mästerskapsförlust mot Tyskland.

När det var dags för ännu en fest inför drygt 16 000 åskådare var en gammal gäst inbjuden, den som egentligen ingen ville se med tanke på tidigare möten. Tyskland kom i svarta matchdräkter.

Inget kunde vara mera passande.

Här och nu begravdes den svenska EM-drömmen.

Till EM-finalen 2001 och VM-finalen 2003 senare kunde nu ännu tårdrypande svensk förlust mot Tyskland läggas till.

Särskilt som segermålet kom till.

Det hade pratats om tyska generationsskiftet om alla skador. Inte så mycket om en av efterträdarna, Dzsenifer Marozsán.

21 år ung sprang hon från 11 år äldre Charlotte Rohlin, i en duell med målvakten Kristin Hammarström kunde hon peta till bollen.

Det var sekunder som kändes som en evighet innan bollen till slut rullade över mållinjen till 0-1 i 33:e minuten.

Sedan, i 62:a, Lotta Schelin gjorde sitt sjätte mål i EM trodde alla. En sen avblåsning för knuff av Schelin gjorde att Sveriges nolla var intakt.

Då hade det varit en matchinledning som varit den klart bästa hittills i EM. Det var Josefine Öqvist som sprang ifrån allt och alla, det var svensk press och kontringar och i redan i 16:e var Lotta Schelin på väg mot ett drömmål.

Här fanns ett motstånd betydligt bättre än tidigare. I matcherna hittills hade Sverige kunnat styra spelet. Försvaret som varit ett frågetecken hade förutom premiären mot Danmark aldrig ställts på prov. Nu tunnlades högerbacken Jessica Samuelsson och det nya mittlåset Charlotte Rohlin/Nilla Fischer testades kontinuerligt.

Målvakten Kristin Hammarström räddade Sverige från 0-2, först strax före halvtidspaus, när Anja Mittag kommit helt fri.

När tiden började rinna ut byttes Therese Sjögran in i sin 185:e landskamp. I stället var det dock Josefine Öqvist som fick absolut bästa chansen. Hennes skott i 70:e minuten rullade precis som Marozsáns mot mål. Skillnaden, den här gången tog den i stolpen och ut.

Närmare kom man inte. För Tyskland går nu spelarbussen mot Friends Arena och en final på söndag mot Norge eller Danmark.

För Sverige är festen över.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".