Malmösopranen Elisabet Strid. Foto: Emelie Joenniemi
Kultur

Elisabet Strid i jubilerande Bayreuth

2:39 min

Det sägs att Wagnerfans är de mest fanatiska som finns och just nu vallfärdar de till Wagnerfästet Bayreuth i Tyskland. En skånsk sopran är på plats i år och det handlar om Ringen i Texas-stil.

Idag drar festspelen i Bayreuth igång och i år firas även 200-årsjubiléet av Richard Wagners födelse, vilket märks på tillströmningen av tillresta operaälskare, på de 100-tals små Wagnerstatyrer som pryder parkerna kring Festspielplatz och så självfallet - nyproduktionen av Ringen.

En av dom som är en faktisk del av detta firande är svenska sopranen Elisabet Strid från Malmö, som själv suttit i publiken.

– Jag var här för tio år sedan när jag var stipendiat hos svenska Wagnersällskapet och fick åka ner och se tre föreställningar. Så det är roligt för mej att tio år senare faktiskt få stå på scenen. Det kändes verkligen som en ouppnåelig dröm då för tio år sedan när man fick komma ner och titta.

Rollen som Freja i Rhenguldet ser Elisabeth Strid som den perfekta debutrollen.

– Absolut. Just för att den inte är så stor och inte så krävande. Man får känna in sej lite i lugn och ro hur det är att arbeta här. Som första roll är det jätteskönt.

Festspelspubliken är oerhört kräsen och det är en speciell uppsättning man kommer att få sej till livs. Regissör är Frank Castorf från Folkteatern i Berlin, känd för sina banbrytande och utmanande uppsättningar.

– Det är ganska modernt skulle jag vilja säga, det utspelar sej i någon sorts Texas-miljö. Cowboys, ett lite ’smutsigt’ Texas med pengar, olja – öl. Det är en produktion med många projektioner, vi följs av en videokamera en stor del av tiden. Publiken får se på en storbildsskärm över scenen vad som händer inne i rummen på till exempel det här motellet som finns på scenen. Det är nästan lite dokusåpakänsla över det hela faktiskt. Det är en väldigt hård, kritisk publik här nere, det vet jag ju sen innan. Det buas ganska rejält, ofta åt produktioner och regissörer. Vi får väl se hur det här tas emot nu. Den nya Ringen.

Imorgon fredag sjunger Elisabet Strid Freja i Wagners Rhenguldet. P2 direktsänder sju av föreställningarna, med start ikväll 17.55.

Erika Libeck Lindahl
erika.libeck_lindahl@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista