Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
FM

Lomma kräver glass året runt

Glassmakaren:"Vi blev tvungna att göra saffransglass"
2:29 min
1 av 2
Sigrid Rosell och Caroline Gross serverar glass. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
2 av 2
Glassmakaren Sofia Mölstad vid hallonsorbetsmeten. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Glass är inte längre synonymt med jätteförpackningar slisk - nu äter såväl finsmakare som barn glass var dag. Det höga köptrycket har lett till att Lommas glassfabrik har öppet året runt.

– Choklad, vanilj, hallonsorbet och hasselnöt med lite choklad i.

Glassmakaren Sofia Mölstad räknar upp de mest populära glassmakerna. Det handlar om italiensk glass - det som hon, hennes man och deras anställda gör var dag i sitt glasskök.

Den är massiv, men inte så fet.

– Den är mjölkbaserad med lite grädde för att få en krämig konsistens. Sedan vill vi ha glass med hög kvalitet så i vår maskin utvidgas den med femton procent jämfört med industriglass som kan bestå till hälften av luft.

Och det handlar om många kilo glass per dag som går åt.

– Gör vi mycket glass så går 80 liter mjölk och åtta, tio liter grädde åt under en dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".