1 av 2
Nyfödd pojke. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 2
Pia Lundbom. foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Kritiserad förlossningsvård ska bli bättre nästa sommar

Inspektionen: "Anställningsstopp bidragande orsak"
1:09 min

Personalluckor och brist på personal med rätt utbildning utgör en fara för patientsäkerheten på Kvinnokliniken på Skånes universitetssjukhus SUS. Det anser Inspektionen för vård och omsorg som ger sjukhuset allvarlig kritik.

De ansvariga för förlossningsvården hoppas att det ska fungera bättre nästa sommar.

Eva Hansson vid Inspektionen för vård och omsorg ser en rad risker med den förlossningsvård som ges idag i Lund och Malmö.

– Det kan till exempel vara att man inte får adekvat smärtlindring i tid. Att man inte upptäcker en blödning, att man missar väsentlig information som behöver åtgärdas eller föras vidare, säger hon.

Inspektionen har också synpunkter på anställningsstoppet på SUS.

-- Vår uppfattning är att anställningsstoppet är en bidragande orsak till att man har svårt att hitta personal under sommaren. Eftersom man inte får anställa vikarier under resten av året så är det svårt att hitta en vikarie som accepterar att bara jobba ett par veckor under sommaren, betonar Eva Hansson.

Vad kräver ni nu?

– Nu kräver vi att de vidtar åtgärder så att de kan ge en god och säker vård i enlighet med lagstiftningen. Vi vill också att de ska redovisa om det har gjorts riskanalyser inför att man drar ned på vårdplatser som gjorts vid ett flertal tillfällen.

Förvaltningschefen för Skånevården Pia Lundbom säger att man kommer att lära sig av årets misstag och av inspektionens synpunkter, och sedan försöka förbättra situationen inom förlossningsvården till nästa sommar.

– Utreda och titta på det ur ett Region Skåne-perspektiv för att förhindra att det sker igen på detta viset. Sedan kan man aldrig ta bort alla toppar inom akutsjukvården, säger Pia Lundbom.

Det moderata regionrådet Pontus Lindberg anser att förlossningsvården är svår att förutspå och bemanna.

– Vi gör så mycket vi kan för att det ska fungera. Sen är det en utmaning med all vård som är akut och där det kan uppstå toppar.

Men hur akut är det egentligen - man vet ju att barnet kommer om nio månader?

– Nu är det ju inte så att det kommer exakt efter nio månader. Men det borde finnas en möjlighet att ha lite mer koll inom tidsramarna. Det kanske är en förbättringspotential, säger regionrådet Pontus Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".