1 av 2
Hastighetspåminnare vid Norra Vallgatan i centrala Malmö.Foto: Ester Sökjer Petersen/Sveriges Radio
2 av 2
Trafikplanerare Olle Thor Foto: Ester Sökjer Petersen
Malmö

Billister kör fortare när de inte tror någon ser

1:41 min

Så fort som 150 kilometer i timmen kör vissa bilister på de centrala vägarna i Malmö som har en hastighetsgräns på 40 kilometer. Detta visar mätningar från Gatukontorets hastighetspåminnare runt om i innerstaden. Mätningarna visar också att hastigheten sänks när hastighetspåminnarna är tända.

– Jag håller hastigheten. Det är jätteviktigt för alla barn som springer ut i gatan säger Malmöbon Susanne Johansson.

– Det ingen stor skillnad om den är släckt eller om den är på. Klart man kollar, man ser ju den. Man tänker ju efter lite när den visar rött. Men jag sänker inte ner till 40 säger en Malmöbo som vill vara anonym.

I Malmö finns det närmre 30 skyltar som talar om för bilisterna hur fort dem kör. När dem är tända håller bilisterna farten men så fort dem släcks då ökar hastigheterna på Malmös gator. Oavsett om dem är tända eller släckta mäter dem hastigheten och informationen lagras. Det var i maj som Gatukontoret utvidgade 40kilometersgränsen inom Inre Ringvägen men inte alla bilister verkar hålla farten.

Olle Thor, trafikplanerare på Gatukontoret i Malmö om varför bilister ökar farten när skyltarna är släckta:

– Då tror bilisterna att påminnarna är ur funktion så då kör ju dem lite fortare. Då kör dem i normal hastighet och det är cirka 50 km istället för 40 säger han.

Håller bilisterna i Malmö farten?

En del, rätt många rättare sagt, men upp till 10% håller inte farten utan vi har topphastigheter som är väldigt höga.

Hur höga då?

140 till 150 säger Olle Thor.

1-2 gånger per hastighetspåminnare i månaden, så många fordon har kört 140 kilometer i timmen på en väg med 40 hastighetsgräns..

Enligt trafikplaneraren Olle Thor sker fortkörningarna oftast nattetid och han poängterar att man även inte kan klargöra om det är olika förare eller om det är en och samma som överskrider fartgränsen.

Att sänka hastigheten i Malmö innerstad, till 40 kilometer i timmen, är för att förebygga trafikolyckor och det är något som Gatukontoret kommer att satsa mer på i framtiden.

– På sikt kommer vi att införa 40 i hela stan. Det kommer att bli tätortshastigheter säger Olle Thor, trafikplanerare på Gatukontoret i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista