Lisa Rydén. Foto: Håkan Svensson.
Lund

Enkel metod kan ge säkrare cancerprognoser

Kan ge säkrare prognoser för bröstcancerpatienter
1:40 min

Många kvinnor som opererats för bröstcancer skulle med en enkel metod kunna få säkrare prognoser för om cancern kan sprida sig eller komma tillbaka. Det hävdar forskare vid Lunds universitet som under tio års tid studerat 500 kvinnor som opererats mot bröstcancer.

I dag undersöks bara den bortopererade tumören för att bedöma spridningsrisk, men man borde också undersöka lymfkörteln om tumören spridit sig dit, enligt forskarna. 

– Vi har hittat att det i många fall är samma typ av tumörvävnader som i huvudtumören i bröstet. Men det finns förskjutning mot en mer ilsken tumörtyp hos en liten del av patienterna, säger Lisa Rydén, överläkare i kirurgi vid Universitetssjukhuset i Skåne.

I dag så undersöks den bortopererade tumören för att se hur hög risken är för fortsatt spridning eller återfall. Många gånger säger provet att risken är låg. Den nya studien visar att i lymfkörtelprover från patienterna så fanns det hos vissa kvinnor där tumörer spritt sig till lymfkörteln en risk att cancern spred sig vidare till andra delar av kroppen, och hade man sett det så kunde det inneburet mycket för patienterna.

– Enligt våra studier så innebär det att utan behandling så går det sämre för patienterna med en ökad risk för återfall och dödlighetet i bröstcancer, säger Lisa Rydén.

Studien som forskarna i Lund gjort indikerar att några hundra kvinnor om året skulle kunna få en säkrare prognos för spridningsrisk om man även undersökt lymfkörtelproven, ett test som är enkelt att göra och relativt billig. Det finns liknande studier som visar att samma metoder skulle kunna användas på andra cancerformer som grovtarms- och matstrupscancer.

Nu skall forskarna fortsätta sina studier på patienter som opereras nu och förhoppningen är att resultatet av studierna skall leda till att lymfkörtelundersökningar blir rutin i vården .

– Rutin kan det bli redan nu inom forskningsfältet, men rutin inom sjukvården dröjer det säkert en tre till fem år, säger Lisa Rydén.

Reporter
Håkan Svensson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".