1 av 3
Daniel Bengtsson och Alexander Hansson. Foto: Anna Lyrenäs/Sveriges radio
2 av 3
Freeze. Foto: Anna Lyrenäs/Sveriges radio
3 av 3
Daniel Bengtsson och Alexander Hansson. Foto: Anna Lyrenäs/Sveriges radio
Morgon i P4

De la kings: "Dansen har utvecklats extremt"

De la kings: "Det viktigaste är att ha roligt"
2:35 min

I helgen är det stort breakdance battle som anordnas av Malmö-crewet och svenska mästarna De la kings.

– Vad händer inte i helgen, skulle jag vilja säga? säger Alexander Hansson från De la kings som är med och arrangerar tävlingen.

Crews från bland annat Korea, Ryssland, Serbien och Skandinavien ska tävla två mot två och uttagningar pågår under fredagen.

– Det är extrema dansare som gör sjuka grejer, säger Daniel Bengtsson som själv ska tävla.

Han har dansat i snart 18 år.

– Tricket är att dansa och ha roligt. Jag brukar aldrig förbereda mig särskilt. Jag tränar fem dagar i veckan och har alltid mina grejer med mig. Det är bara att lyssna på musiken och dansa.

Breakdance blev populärt under 80-talet och förknippas av många med New York och färgglada träningsoveraller. Men trots att dansen är inne på sitt fjärde decennium står den inte still.

– Den har utvecklats extremt. Folk är så viga - de flyger rättare sagt. Men jag flyger inte, jag har blivit för gammal och landat. Man blir väl aldrig för gammal för att dansa men kroppen tar stryk när man blir lite äldre, säger Daniel Bengtsson.

Återstår att se om helgen bjuder på ryggskott, alltså.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".