Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Skåne

Ny modell gav färre handräckningsärenden i Skåne

2:16 min

De myndigheter som kan behöva polishjälp med att transportera personer har ofta missbrukat polisens resurser. Men i Skåne har en modell tagits fram som har lett till betydligt färre så kallade handräckningsärenden.

Det har under många år funnits ett missnöje inom polisen när begäran om handräckning görs från olika myndigheter, trots att behov av våld eller tvång inte finns.

– Det var ett kollossalt överutnyttjande, i nästan vartannat fall där man begärde biträde av polis. När vi ställde motfrågan varför man begärde biträde, så var inte svaret "vi behöver er våldsanvändning" utan istället "vi har inte en egen resurs",säger Martin Carlsson, vakthavande befäl på polisen i Skåne och Blekinge.

Samarbetet mellan polisen och vården och socialtjänsten har länge dragits med problem. Polisen har varit frustrerad över slentrianmässiga handräckningsbegäran som görs på felaktiga grunder, och som stjäl tid och resurser från polisen. Det är bara när polisens unika rätt att utöva våld eller tvång kan behövas, som det finns skäl att begära handräckning. Det har också uppstått situationer när polisen och begärande myndigheter inte har kunnat komma överens om hur eller om handräckningen ska ske. Men i Skåne finns nu en nytt sätt att jobba.

– Idag har vi ett samverkansavtal, som gör att vi inte ska behöva köra till exempel äldre psykiatripatienter till vårdinrättningar. Vi kanske bara är på plats när den enskilde ska placeras i en ambulans. Eller LVU-ungdomar, som är så unga. De ska inte åka polisbil i första hand, utan kan man klara det i socialtjänstens bil så ska man göra det. Polisen kan då följa med om det skulle behövas våldsanvändning, men mer vara en säkerhet för socialtjänstens personal, säger Martin Carlsson.

Nu finns en manual för begärande myndigheter, som ska tittas igenom innan man begär biträde av polis. Alla andra vägar ska prövas först, för att i sista hand begära polisens handräckning.

Effekterna av samverkansavtalet har varit en minskning av antalet handräckningsärenden.

I Skåne och Blekinge skedde cirka 3000 handräckningar förra året. I Västra Götaland, som i grova drag är jämförbart i befolkningsmängd och polisresurser, var antalet det dubbla. Men Martin Carlsson betonar, att syftet med samverkansavtalet primärt inte är att jaga resurser. Det handlar om ett etiskt förhållningssätt, där minsta möjliga tvång ska utövas mot medborgare och personer som inte är brottslingar i minsta möjliga utsträckning bör eskorteras av polis.

– Det här har ju fått väldiga effekter, säger Martin Carlsson. Men det är inte det som är huvudsaken. Huvudsaken är att jag tror att hanteringen av patienter och ungdomar i Skåne har blivit bra mycket bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista