1 av 8
Apollo på fibbla. Foto: Ulf Kaunitz
2 av 8
Väddnätfjäril. Foto: Ulf Kaunitz
3 av 8
Mnemosynefjäril. Foto: Ulf Kaunitz
4 av 8
Berggräsfjäril. Foto: Ulf Kaunitz
5 av 8
Sälgskimmerfjäril. Foto: Birgitta Hasselskog
6 av 8
Klöverblåvinge. Foto: Ulf Kaunitz
7 av 8
Gullvivefjäril. Foto: Ulf Kaunitz
8 av 8
Asknätfjäril. Foto: Ulf Kaunitz

Fjärilsexperten: "Nu kan vi hålla koll"

2:49 min

På tjugo år har hälften av Europas fjärilar förvunnit. Framförallt handlar det om att människan förbrukar platser som är viktiga för fjärilen - men för Skåne är det inte enbart mörkt.

– Fjärilar i skogsbygd och mindre jordbruksbygder har det svårt. Ängar har vuxit igen och ett allt intensivare jordbruk leder till att nektarresurser och fjärilsmat försvinner, säger Lars Pettersson som är docent på Lunds universitet och ansvarig fjärilsövervakare i Sverige.

Larvernas värdväxter försvinner också när vägkanter klipps ned för att bilar ska kunna köra.

En fjärilsinventering i Skåne mellan åren 2001-2010 hittade 73 olika arter jämfört med en sammanställning 1955 då 84 olikar arter hittades. Vissa fjärilar har helt försvunnit, men det har också immigrerat andra fjärilar till följd av ett varmare klimat.

– På en del ställen i Europa klarar inte fjärilar av det varma klimatet medan det blivit behagligare för dem här.

Lars Pettersson tycker dock att undersökningen kan ses positivt även om den i huvudsak är deppig.

-- Vi har inte följt så mycket vad som hänt tidigare. I Skåne kan vi dra nytta av att samarbeta med Belgien och Holland som haft problem för citronfjärilen. Det är en art som kan försvinna ganska fort, säger han.

Fjärilar som inte längre syns i Skåne är apollofjäril, mnemosynefjäril, klöverblåvinge, gullvivefjäril, asknätfjäril, väddnätfjäril, dårgräsfjäril och brun gräsfjäril. Utöver det är ytterligare några sorter fåtaliga och därmed hotade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista