Hundraåringen Gottfried Grunewald. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges radio
Bjärred

Hundraåringen Gottfrieds recept: Gör inte mycket eller lite

4:35 min

I dag fyllde Gottfried Grunewald 100 år. Han har levt genom alla moderna händelser och vet hur man kan leva harmoniskt.

– Det är klart att man mår bra om man går in för någnting. Jag är väldigt glad att jag lärt mig lite av det här språket, säger Gottfried Grunewald.

Det handlar om klassisk grekiska - ett inte helt enkelt språk som han lärt sig så bra på äldre dar att han fått översättningsjobb.

Han har det gott på sina födelsedag men minns en helt annan tid som roligast.

-- 40-, 50-, och möjligtvis 60-talet var den bästa tiden. Jag var färdigutbildad 1945 och fick en tjänst. Allt gick framåt. Det var optimism och det fanns både pengar och idéer, berättar han.

Gottfried Grunewald har rötter i Tyskland men föddes i Halland. När han läste tyska vid Lunds universitet 1932 var kunskapen noll om vad som höll på att hända i Tyskland.

– Under min barndom var tyskarna ansedda, men så kom den fördömde Hitler och förstörde det hela. Vi hade ingen aning om vad nazismen var egentligen. Jag var inte särskilt intresserad av politik, men jag förstod att det barkade åt helsike, säger han.

Och om det ska ges ett tips till stressade i-landsmänniskor så är sammanfattas det i ett ord.

-- Måtta - redan grekerna var inne på det. Man ska inte göra för lite eller för mycket av något. Det gäller på alla områden. Innt överdriva utan hålla balansen i livet om det går, men det är lätt att säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista