Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
Malmö

Hjälpbehövande hamnar i kläm när socialsekreterare väljer att sluta

1:35 min

Socialsekreterare på individ och familjomsorgen i stadsområde söder i Malmö varnar nu för att hjälpbehavande hamnar i kläm på grund av hög personalomsättning. Oerfaren personal gör att yrkesgruppen inte klarar av att arbeta med tunga barnavårdsutredningar.

– Det är svårt och det är krävande arbete att arbeta som socialsekreterare och det finns andra arbeten att söka. Man orkar inte efter en tid om man inte har erfarenhet säger Eva Stener, avdelningschef för individ och familjeomsorg i stadsområdet Söder i Malmö

Många av socialsekreterarna stannar inte mer än i ett år vilket gör att det inte finns någon erfaren personal. Att de inte stannar kvar är för att de saknar tillräckligt med erfarenhet menar avdelningschef Eva Stener

Nu har man satt in en utredning till hösten och vill att socialsekreterare med erfarenhet ska agera stöd och handledare till nya socialsekreterare.

Många av barnen som vänder sig till individ och familjeomsorg har blivit utsatta för våld, övergrepp och missbruk- och därför är det viktigt med bra och långa relationer till sina socialsekriterare, vilket i dagsläget verkar vara svårt att uppnå. Socialsekreterarna har anmält sin situation till arbetsmiljöverket

– Vi ser ju det att sektionerna är underbemannade säger Menigeh Carbacy som är skyddsombud.

Hur påverkar det?

– Det påverkar på det sättet att familjerna får en ny socialsekreterare och det blir ju svårt att bygga upp en ny relation och det påverkar hela processen säger Menigeh Carbacy.

Eva Stener, avdelningschef för individ och familjeomsorg i stadsområdet Söder i Malmö menar att det inte är enbart den höga arbetsbelastningar som skrämmer bort socialsekreterare utan att det kan finnas andra skäl:

– Det är en merit att ha arbetat i Malmö i utsatta områden. Du kan söka andra tjänster utanför Malmö i mindre kommuner och dessutom får du mer betalt säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista