Susanne Adielsson, ordförande RFSL Malmö. Foto: Josefine Patzauer/Sveriges Radio.
Malmö

Antalet anmälda hatbrott mot hbtq-personer ökar i Malmö

1:25 min

I Malmö ökar antalet polisanmälda hatbrott mot hbtq-personer, hittills i år har polisen fått in lika många anmälningar som under hela förra året. Thomas Bull vid Malmöpolisens hatbrottsgrupp hoppas att det beror på polisens arbete med att öka förtroendet hos hbtq-gruppen.

– Lek med tanken att det är någon som kommer till RFSL och berättar att jag är utsatt men jag tänker inte gå till polisen för jag har inget förtroende för dem. Då har vi sagt till RFSL att vi kommer till er istället och tar upp anmälan och håller förhör. Så just förtroendefrågan har vi försökt att täppa igen, säger Thomas Bull på Malmöpolisens hatbrottsgrupp.

Kanske är det därför som Malmöpolisen redan efter ett halvår har fått in 25 hatbrottsanmälningar från hbtq-gruppen, det vill säga lika många som under hela förra året.

Ökningen innebär att Malmö utmärker sig gentemot resten av Sverige där antalet polisanmälda homofobiska hatbrott sjunker.

Något som enligt Brottsförebyggande rådet skulle kunna bero på att allt färre brott begås. En tolkning som inte delas av Susanne Adielsson på RFSL Malmö.

– De stjäl våra saker utanför lokalen, folk blir nedslagna, vad visar det på? Det visar inte att hatbrotten går ner. Det är inte vår verklighet. Brå:s uppfattning och vår verklighet är två olika saker.

Men mörkertalet är fortfarande stort när det gäller hatbrott och därför hoppas Thomas Bull att fler ska våga och vilja anmäla.

– Vi måste få in anmälningarna för deras anmälningar det är det enda verktyg vi har.

Och han får medhåll av Susanne Adielsson angående vikten av att anmäla.

– Det handlar om att bli hörd och bekräftad. Det du kände är ju din sanning, det finns ingen annan som kan säga vad du känner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista