Josefin Öqvist Foto: Pontus Lundhal/ Scanpix
Kristianstad

KDFF tar ställning mot homofobi

Allsvenska fotbollsklubben Kristianstads DFF inleder som första lag i Europa ett samarbete med internationella människorättsorganisationen Athlete Ally, som kämpar mot homofobi och transfobi inom idrottsvärlden. KDFF-spelarna Josefin Öqvist och Hedvig Lindahl blir samtidigt ambassadörer för organisationen.

Klubben har acceptans och tolerans i sin värdegrundsbeskrivning , och där ingår att  bekämpa homo- och transfobi, skriver klubben i ett pressmeddelande..

Detta är i linje med organisationen Athlete Ally, som är en ideell organisation som arbetar för att uppmuntra idrottare och publik inom idrottsrörelsen att respektera alla idrottsutövare, oavsett upplevd eller faktiska sexuell läggning, könsidentitet eller uttryck.

Den svenska landslagsspelaren Hedvig Lindahl, som själv är gift med en kvinna, blir tillsammans med Josefine Öqvist ambassadör för organisationen.

– Jag har velat visa mitt stöd för denna sak under en längre tid. Som spelare är vi också förebilder, och en del av detta är att säkerställa att HBT-personer känner sig välkomna i sin idrottsutvöning, precis som jag har blivit och precis som alla borde bli, säger Hedving Lindahl.

Även landslagsspelaren Josefine Öqvist ställer sig bakom initiativet:

– Jag vill att alla barn och ungdomar ska få samma chans att kunna förverkliga sina drömmar.

I en ny rapport från RFSL, "HBTQ och idrott" (2013), framgår att flera unga slutar helt med sin idrott på grund av homofobi och av den nedbrytande processen att dölja vem man är och vad man känner för sin omgivning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista