Under åren 1965-1975 byggdes runt en miljon nya bostäder i Sverige. Många av dem är nu i behov av renovering. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Vetenskap

Samarbete ska ge billigare renoveringar

"Det är ingen akademikerbransch"
1:41 min

Behovet av renovering av miljonprogrammet är mycket stort. Det handlar enligt branschen om kostnader för många miljarder. För att göra arbetet effektivare och spara pengar bilades nyligen Nationellt renoveringscentrum där universitet, högskolor, forskningsinstitut och byggbranschen ska arbeta tillsammans.

Inledningsvis kommer man att samla kunskap och erfarenhet. Materialet ska sen bearbetas av forskare, berättar Dennis Johansson lektor i installationsteknik vid Lunds tekniska högskola och förståndare för det nybildande renoveringscentrumet.

– Då kan vi genom forskning och nätverk med näringslivet samla in praktiska kunskaper från renoveringsprojekt, för att sen strukturera och analysera kunskapen, dra slutsatser och komma med en rekommendation om hur man ska göra.

När är stammarna redo att bytas? Vilka andra åtgärder i badrum och toaletter bör man kombinera med stambytet. Är det billigast i längden att byta fönster samtidigt som man renoverar fasaden?

Hur gör man energibesparande åtgärder utan att det blir fuktskador? Hur gör man tillgängligheten bättre och hur ökar man trivslen i området som renoveras?

Det är några frågor som forskarna hoppas kunna svara på. För om man kombinerar åtgärder på ett riktigt sätt så kan pengar sparas på både själva renoveringen och i framtiden genom lägre energianvändning och färre fel på husen.

Traditionellt har byggbranschen haft svårt att ta till sig kunskaper från forskningen men nu hoppas man att Nationellt renoveringscentrum skall lyckas bättre med det.

– Ja vi hoppas det. Bakåt så har det känts ganska trögt för byggbranschen att ta till sig akademisk kunskap, kanske av traditionella skäl. Det är ingen akademikerbransch. De senaste 10 åren har det blivit bättre, men vi hoppas att Nationellt renoveringscentrum ska vara en väg att verkligen kunna sprida kunskap på olika sätt så att det kommer stora delar av branschen till del.

Håkan Svensson
Vetenskapsradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".