1 av 2
Många har hakat på idéen om att låna ut en soffa åt behövande studenter. Foto: Christine Olsson/Scanpix
2 av 2
Per Eriksson, rektor vid Lunds Universitet. Foto: Bella Estrela/Sveriges Radio
Malmö/Lund

Många studenter ligger på soffan

"Det är en win-win situation"
1:29 min

Att det är svårt för nya studenter att hitta bostad när de ska börja plugga i Lund och Malmö är ett välkänt problem. Men soffor blir en lösning för allt fler. Lunds universitets rektor Per Eriksson var först ut för tre år sedan med att låna ut sin soffa till en student – och det ångrade han inte.

– Det var fint. Han blev ju som en extra familjemedlem. Jag vill verkligen uppmana andra att ta den här möjligheten. Vi har många familjer och ensamstående i Lund som tycker att det här berikar livet att ha studenter som inneboende. Om ni är intresserade, hör av er til oss via , säger Per Eriksson. 

Sen dess har soffjakten fortsatt och till universitetens glädje blir det allt fler som erbjuder sin hjälp för varje år som går.

Malmös Studentkår driver vad de kallar "Soffprojektet". Där kopplas folk som vill låna ut sin soffa ihop med studenter som behöver en. Viktor Wegestål är studentombud där och berättar att det är upp till var och en att ta betalt för husrummet.

– Man väljer själv om man vill ha karma eller om man vill ha betalt, det är helt upp till soffutlånaren själv att bestämma det, säger Viktor.

Att låna ut en soffa gynnar båda parter menar Magnus Sjöholm som jobbar på kommunikationsavdelningen på Malmö Högskola. I år är det första gången som han erbjuder en utländsk student sin soffa.

– Det känns jätte roligt för att det känns som att man kan göra en insats. Dessutom har jag även egna motiv, jag får ju nämligen en helt gratis spansk språkkurs så det är en win-win-situation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".