Arkivbild: död öring. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Helsingborg

Mystisk fiskdöd i Mörarp

1:11 min

I helgen upptäcktes ett stort antal döda fiskar i Lydestadsbäcken i Mörarp utanför Helsingborg. Flera myndigheter larmades till platsen och nu utreder man vad som kan ha orsakat fiskdöden, och vattenprover har skickats i väg på analys.

Erik Persson är miljöinspektör i Helsingborg som försöker ta reda på varför fiskarna dog.

– Vi misstänker att det kan vara syrebrist i själva bäcken som har lett fram till den omfattande fiskdöden. När jag har varit ute har jag sett enstaka döda fiskar med munnen öppen och gälarna utfällda, vilket tyder på att det kan vara syrebrist.

 Så de har kämpat för att få i sig syre?

 – Ja, definitivt.

Frågan är då varför det blev syrebrist, en förklaring kan vara det regn som kom i lördags efter en lång period av torka. Regnet kan ha dragit med sig jord och växtdelar ner i bäcken med det låga vattenståndet

Men man utesluter inte andra förklaringar heller säger Erik Persson

--  Vi har alla dörrar öppna. Jag är här ute nu för att bilda mig en uppfattning av vad som kan ligga bakom, än har vi inte svaret men vi undersöker olika möjligheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista