St Olof

Pilgrimsfärd mot St Olof

Drygt 80 pilgrimsvandrare från alla väderstreck samlades vid målet i kyrkan i St Olof. Det är en del av firandet av St Olof som en 800 år gammal pilgrimsby - som enligt pilgrimsprästen Anna Alebo känns alldeles speciell under skosulorna.

- Det är 800 år av fotspår vi har under fötterna. Detta är en pilgrimskyrka som är beredd att ta emot vandrare, säger pilgrimsprästen Anna Alebo.

En av de var Klas Hermansson som i dag avslutade en tre dagar lång vandring från Åhus - och togs emot av klockringning.

- Man ska inte bara vandra utan också reflektera, uppleva naturen och dela gemenskapen med varandra, säger Klas.

Klockorna ringde för alla de fem olika grupper av pilgrimmer som vandrat från olika håll i Skåne. Gravstenarna fick snabbt samsas med ryggsäckar, hattar, skönsång, kängor och en del svettpärlor.

Pilgrimsvandringen är bara en del av firandet av St Olof som 800-årig pilgrimsby. I dag öppnade också den stora medeltida marknaden och så väntar skådespel, symposier och en titt på pågående arkeologisk utgrävning under veckan. Varje dag tills på lördag finns saker att göra i St Olof.

Lunkande by tog sig den norska helgonkungen Olav som helgon i kyrkan vilket sen gav byn dess nuvarande namn St Olof.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".