Lund universitet. Foto: Tobias Wallin/SR
Lund

Allt fler studenter trots avgift

Student: "Det är en investering"
1:19 min

Trots införandet av studievgifter verkar nu Lunds Universitet ha lockat tillbaka studenter från länder utanför EU. När man införde avgiften första juli 2011 tappade universitetet ungefär hälften av de studenter som kom från utanför EU. Men i höst är det närmare 290 nya icke EU-studenter som kommer till Lund.

– Första året hade vi cirka 200 nybörjare som betalade i år har vi runt 290 så att det är en ganska stor ökning sedan avgifterna infördes. Dessförinnan hade vi cirka 600 utomeuropeiska studenter, säger Richard Stenelo, biträdande sektionschef vid Lunds Universitet.

Totalt är det cirka 500 icke EU-studenter som läser sitt första, andra eller tredje år på Lunds Universitet som i höst kommer att betala studieavgifter.

Och andelen nya har ökat med 25 procent. Sedan avgiften infördes har antalet studenter från Afrika, Bangladesh och Pakistan minskat medan antalet studenter från USA, Kina, Indien och Turkiet har ökat.

Baran Çopuroğlu är från Turkiet och ska börja läsa sitt masterprogram på Lunds Universitet i höst. För Baran kostar två års studier 200 000 svenska kronor.

Han kommer att behöva ett deltidsjobb vid sidan av studierna för att kunna försörja sig. Något han inte hade behövt att göra om det inte hade funnits en avgift.

– Det är klart det spelar roll. Men jag ser det som en investering. Det kommer att betala sig, så jag bryr mig inte så mycket, säger Baran Çopuroğlu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".