Christopher Berggren har letat efter sina släktingars namn på alla gravstenar på både kyrkogården i Finja och i Matterröd, utan resultat. Foto: Privat
Hässleholm

Från San Fransisco till Finja

1:40 min

1,3 miljoner svenskar beräknades emigrera från Sverige på slutet av 1800-talet. En av dem var släkting till Christopher Berggren, 52 år från San Fransisco i USA. Nu i veckan bytte han miljonstaden till Finja utanför Hässleholm - för att söka sina rötter i den skånska myllan.

- När jag går längs landsvägen tänker jag att det är samma väg som Nils och hans far och hans farfar gick. Det är en exalterande tanke, säger Christopher Berggren.

Nu står han utanför Finja kyrka, strax utanför Hässleholm, efter att ha vandrat från Matterröd. För 150 år sedan, 1862, emigrerade hans gammel-gammel-gammel farfar Nils Svensson Berggren tillsammans med sina fyra syskon och föräldrar till New Jersey, Amerika.

- Jag har hittat kyrkoböcker på Landarkivet i Lund och riksarkivet i Stockholm. Vi har kunnat gå tillbaka 1761, året då Nils Svensson Berggrens farfar föddes i Matterröd.

Men Finja är speciellt, det verkar vara det sista stället som Berggren-namnet existerade i släkten i Sverige.

- Jag har tittat på varenda gravsten här i Finja och i Matteröd, utan att hitta något, berättar Christopher Berggren.

Christopher berättar att han vill fortsätta leta. Hans nästa steg är att prata med en historiker som kan hjälpa honom att tyda de mer än 200 år gamla dokumenten så att han gå ännu längre bak i sin historia. Och han hade kunnat tänka sig att flytta till Sverige på deltid i framtiden.

- Jag är ju bara fem generationer från vikingarna, så jag är ju en viking.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista