Percyförhör inlett i Malmö tingsrätt

I Malmö tingsrätt inleddes i eftermiddags förhöret med Malmö Redhawks ordförande Percy Nilsson som tillsammans med två före detta klubbdirektörer står åtalad för grovt skattebrott, grovt skattebedrägeri och grovt försvårande av skattekontroll.

- Det här åtalet känns allt tryggare, säger Lars Olsson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

De tre åtalade ska enligt åklagarna ha undanhållit Skattemyndigheten drygt tre miljoner kronor i arbetsgivaravgifter genom att låta ett antal utländska spelare få huvudparten av sin lön utomlands.

Percy Nilsson förklarade i förhöret att han, liksom de två före detta klubbdirektörerna, inte känt till detaljerna i de avtal som klubben haft med spelarna. Han förklarade att den som förhandlat fram avtalen och detaljerna i dem var en tidigare vice ordförande, som numera är avliden.

Däremot medgav Percy Nilsson att han och styrelsen haft kännedom om avtalen och godkänt dem så länge som de hållit sig inom klubbens budgetramar. Flera gånger upprepade han att den här typen av spelaravtal var vanliga inom hockeyvärlden vid den tiden och att han varit helt ovetande om att det skulle ha varit några oegentligheter i dem, särskilt som en jurist och en auktoriserad revisor tittat på formuleringarna.

Förhöret med Percy Nilsson fortsätter den 7 mars.

Ordförande Percy Nilsson och före detta klubbdirektörerna Gunnar Svensson och Sune Moberg riskerar fängelse i mellan sex månader och sex år.

Under förmiddagen förhördes den före detta klubbdirektören Sune Moberg. Han hävdade att han inte känt till att de avtal som Malmö Redhawks haft med utländska spelare skulle ha varit oriktiga på något sätt, eftersom klubben använt sig av den typen av kontrakt tidigare. Dessutom hänvisade han till att hans engelska är så pass dålig att han inte varit riktigt klar över detaljerna i kontrakten.