Foto: Adam Ihse/Scanpix
Helsinborg

Cityförening överklagar bussfiler

1:30 min

Helsingborgs Cityförening har öveklagat beslutet i kommunfullmäktige om att bygga bussfiler på Drottninggatan/Järnvägsgatan i Helsingborg, man tycker nämligen att beslutet tagits på felaktiga grunder.

– Vi anser att man från politikernas håll inte har gjort en kvalitetssäkring på huruvida det blir bättre luft eller inte. Man tar till det dyraste alternativet på 130-140 miljoner direkt, ett alternativ som inte går att återställa.

Genom att bygga bussfiler och halvera antalet körfiler för privatbilister vill kommenen minska trafiken och luftföroreningarna i city.

Det klubbade förslaget innebär att bussfilerna ska ligga i mitten på gatan och att bilarna ska köra till höger om bussarna. Men Tommy Rosberg, som inte tror att bussfilerna kommer att sänka utsläppen, tycker att man borde göra tvärtom

– Med väldigt enkla medel kan man måla om gatorna och börja med bussfiler på höger sida, det är en kostnad på mellan en halv och en miljon. Det kan man testa under ett par månader för att sedan mäta luftkvaliteten. Om det inte blir bättre har man ett klart bevis på att bussfiler inte är ett bra alternativ, säger Tommy Rosberg.

Och i så fall har man inte byggt fast sig utan det går att plocka bort bussfilerna igen menar han.

Tommy Rosberg tycker att Helsingborgs stad fattat beslut på för dåliga underlag, och att kommunen strular i att följa det åtgärdsprogram som länsstyrelsen tagit fram.

Lars Friberg från Cityföreningen håller med och menar att han ser en trend.

– Vi har ju det senaste decenniet haft ett antal experiment på våra gator: bussfiler på Hälsovägen och Stenborgsgatan, man har stängt av hela Södergatan för normal trafik och man får ändra sig efter hand och ta tillbaka sina beslut. Man lägger pengar på det men ingen tar ansvar i efterhand.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista