Foto: Karin Nilsson/Scanpix
Malmö

Många långa samtal på MSO

1:40 min

Ännu en gång ska en personalundersökning genomföras på Malmö Symfoniorkester. 40 anställda ska intervjuas i två timmar vardera – och det trots att det redan förra året gjordes en stor personalenkät i MSO.

Birgit Hansson är styrelseordförande för Malmö symfoniorkester:

– Det är många intervjuer. På grundval av de djupa intervjuerna så gör man en ordentlig analys av organisationen, jag tror att det totalt rör sig om ett fyrtiotal intervjuer på ungefär två timmar per intervju.

Vad ska intervjuer ge för svar som ni inte redan har?

– Hade vi redan haft svar på det så hade vi naturligtvist satt in åtgärder.

Den psykosociala arbetsmiljön har dömts ut gång efter gång och vid förra årets personalenkät sa 85 av 95 svarande att man inte hade eller hade lite förtroende för hur MSO leds.

Förra året gjorde också de tre facken en misstroendeförklaring mot företagets Vd Dragan Buvac. Under året har en extern konsult anlitats för att avlasta Vd:n, men konsulten har nu lämnat sitt uppdrag. Och i våras krävde Arbetsmiljöverket med hot om vite att åtgärder genomförs.

Det är som en del av den planen som konsultföretaget Feelgood gör nya intervjuer – en organisationsanalys, som Birgit Hansson kallar det, som ska utmynna i konkreta förslag på förbättringar. Vad det skulle kunna vara vet hon inte i nuläget.

– Jag vill ha ett bra underlag så att styrelsen kan fatta starka beslut som är ordentligt förankrade i organisationen så man kan se att de blir något positiv utav det hela.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista