Akutmottagningen i Malmö. Foto: Josefin Patzauer/ Sveriges Radio
Skåne

Fortsatt ansträngt läge på SUS

1:36 min

Problemen på Skånes universitetssjukhus har varit betydligt mindre idag, än igår. Igår var det stor brist på vårdplatser på sjukhusen i Malmö och Lund. Läget är dock fortsatt ansträngt.

Det berättar Harald Roos, tillförordnad sjukhuschef.

– Situationen är klart förbättrad idag vad gäller vårdplatsläget på Universitetssjukhuset.

Var ni överraskade?

– Inte helt överraskade, måndagarna brukar vara de värsta dagarna. Men det ändå lite överraskade att det var så pass klart förbättrat. Det är fortfarande ett ansträngt vårdplatsläge men som vi ser det nu så är det fullt hanterbart för närvarande.  

Har ni haft några extra åtgärder idag?

– Vi har fått möjlighet att lägga fler patienter inom hospisverksamheten vilket vi tacksamt tar emot.

Det var igår som bristen på vårdplatser blev så stor att läget var extremt ansträngt.

Sjukhusen i Malmö och Lund sattes då för första gången på ett bra tag, i ett så kallat förstärkningsläge. Det innebar att personal fick stanna kvar efter det ordinarie passet var slut, för att kunna bemanna fler vårdplatser.

Idag har sjukhusen inte behövt göra det, eftersom det funnit nästan dubbelt så många vårdplatser som igår. Det så kallade förstärkningsläget behövde aldrig utnyttjas igår, men sjukhuschefen tror ändå att det kan behöva förbättras

– Jag tror att man kan anpassa ett sådant här förstärkningsläge efter en vårdplatssituation därför går det att förbättra internt. Men vi är nöjda med den effekt som blev av de resurser som mobiliserades.

Jan Wieslander
jan.wieslander@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista