David Zaar en av deltagarna i Trelleborgs ungdomsråd. Foto: Bella Estrela/Sveriges Radio.
Trelleborg

Unga sommarjobbare är politikernas ögon och öron

Sommarjobbare: "Det har varit intressant, det är lite annorlunda"
1:16 min

Under de senaste tre veckorna har ungdomar i Trelleborg haft ett aningen annorlunda sommarjobb. Åtta utvalda fick uppgiften att ta reda på vad kommunens barn och unga önskar sig - och sedan förmedla det vidare till kommunledningen.

– Det har varit ett intressant sommarjobb men det är ju lite annorlunda om man säger så, säger David Zaar som är en av de åtta utvalda sommarjobbarna som varit med i starten av Trelleborgs ungdomsrum.

Tanken är att skapa en dialog mellan kommunens ungdomar och politikerna.

– På ett sätt så är vi kanske ganska otillgängliga. Det är lättare för ungdomar att vända sig till just ungdomar så den här länken emellan kan nog underlätta kommunikationen, säger Tina Järvenpää (FP), vice ordförande i Trelleborgs kommunstyrelse.

Vad ungdomarna vill ha, det kommer ungdomsrådet att presentera för kommunstyrelsen den fjärde september.

Men att det inte finns några uteställen för unga är något som fler klagat på. Erik Wallén är ung i Trelleborg och berättar att det helt enkelt inte finns någonstans för dem att ta vägen på kvällen.

– Jag och mina kompisar brukar vara här inne i parken och åka skateboard men de flesta brukar väl sitta hemma och spela tv-spel för det finns inte mycket annat att göra här, säger Erik Wallén.

Men om det finns några pengar för att genomföra förslagen det kan inte Tina Järvenpää svara på ännu. Det är något som ungdomsrådet haft i åtanke då man skrivit rapporten.

– Jag tror att budgeten spökar i vissa fall, men vi har försökt att vara väldigt realistiska i våra idéer och tankar. Jag hoppas att Trelleborgs politiker i kommunstyrelsen tar detta på allvar. Vi måste gå framåt, det är det som vi vill verka för, säger David Zaar i ungdomspanelen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".