MKB:s lokaler i Malmö. Foto: Drago Prvulovic / Scanpix
MAlmö

MKB har ingen svart lista

Modig: "Förvånad att de inte lärt sig"
1:38 min

Det kommunala bostadsbolaget MKB i Malmö registerar inte omdömen om hyresgäster. Det säger VD:n Sonny Modig efter att andra kommunala hyresbolag idag har avslöjats med att göra det. Han är också lite överraskad att fortfarande förekommer.

– Framförallt blir jag lite förvånad för jag trodde det gatlopp MKB fick löpa 2005 till följd av den så kallade Pärmaffären hade lärt andra bolag att hålla borta den här typen av anteckningar ur sina system, säger Sony Modig.

Modig refererar till det register med över 1200 hyresgäster som kallades för svarta listan och som avslöjades av Sydvenskan 2005. I registret fanns noteringar om omdömen på många hyresgäster.

Efter avslöjandet ändrade bostadsbolagen de etiska reglerna för registrering av uppgifter. Nuvaranade VD Sonny Modig, som inte jobbade på MKB 2005, menar att MKB sedan avslöjandet jobbat mycket med de här frågorna.

– Vi har på många olika sätt sett till att det inte finns utrymmen i våra system att föra den typen av anteckningar. I samband med att vi flera gånger om året har så kallade värderingsvärkstäder diskuterar vi också just frågor kring bolagets värderingar, säger Sonny Modig. 

Förekommer det någon form av sådan registrering idag på MKB?

– Händelser i form av störningar eller betalningsanmärkningar måste alla företag göra. Men man måste skilja det från omdömen av individens ursprung, religion, kön eller på något annat sätt individen i sig, säger Sonny Modig. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".