Ett av Helsingborgshems hus på Drottninghög.Foto: Astrid Adelgren/Sveriges Radio
Skåne

Bostadsbolagen sparar känsliga uppgifter

Staffanstorphus: "Om vi skrev värderingar vore det allvarligt"
1:35 min

De kommunala bostadsbolagen Staffanstorpshus, Landskronahem och Helsingborgshem har sedan flera år tillbaka registrerat känsliga uppgifter om sina hyresgäster. Det visar en granskning som SVT har gjort. Uppgifter handlar om sjukdomar, polisanmälningar och inkomst och är något som kan strida mot lagen. 

Staffanstorpshus har registrerat en hyresgäst som elöverkänslig, något som Vd Unto Järvirova inte tycker är problematiskt:

– Alla vet vi om att det finns elöverkänsliga som har varit tvungna att flytta ut ur bostäderna till stugor på landet utan el och då är det en relevant information. Men om vi hade skrivit in en värdering eller börjat misstro dem, då hade det varit allvarligt.

I Staffanstorphus register hittades elva fall av känsliga uppgifter och i Landskronahems 104 stycken. Anteckningarna handlar om hyresgästernas psykiska hälsa, ekonomi och poliskontakter. I Landskronahems register står följande att läsa:

"Kurator har ringt. HG är inlagd, försöker få hjälp från Soc"

"HG var väldigt otrevlig vid samtalet. Tid bokades för mätning, vid ankomst fortsatte HG vara otrevlig och uppvarvad"

År 2006 kom branschen överens om gemensamma förhållningsregler när det gäller registrering av information om hyresgäster, de innebär att det inte ska finnas anteckningar om störningar som är äldre än två år. Ändå finns det i Staffantorpshus register en notering om en polisanmälan från 2009.

– Där kan man vara självkritisk och konstatera att har det inte hänt något sen 2009 fram till 2012 när vi sålde den största delen av våra fastigheter då skulle vi ha anonymiserat uppgiften, säger Unto Järvirova.

Därför tänker man nu påbörja arbetet med att anonymisera och radera uppgifter i de gamla hyresgästregisteret. Egentligen hade man kunnat sätta igång redan i mars, men semestern kom emellan säger Unto Järvirova.

– Men före årsskiftet så kommer allt att vara avslutat, säger Staffanstorpshus Vd Unto Järvirova.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".