Staffan Banke, chefsläkare på CSK, berättar att man riskerar att behöva beordra in semesterfirare, om inte personalen frivilligt avbryter sin semester - om situationen med överbeläggning återkommer. Foto: Cecilia Ahle/Sveriges Radio
Skåne

Semestrar riskerar att avbrytas på CSK

1:29 min

Inför sommaren försäkrade man på CSK, Centralsjukhuset i Kristianstad, att läget med bemanning och vårdplatser var under kontroll, om det blev en så kallad normal sommar. Men det verkar det inte ha blivit om man ser till den senaste veckans överbelastning på CSK, där man vill att semesterfirande personal frivilligt ska avbryta sin semester.

- Det är väldigt svårt at förutspå den toppen vi hade föregående helg. Det var en extrem situation där det bara fanns en ledig plats på sjukhuset, samtidigt som det fanns en överbeläggnings på 20 platser på andra ställen på sjukhuset, säger Staffan Banke, chefsläkare på CSK.

Under helgen och veckans första dagar var trycket på CSK, Centralsjukhuset i Kristianstad, hårt. Det kom in fler patienter med framför allt kirurgiska sjukdomar, frakturer och infektioner än vad man hade plats och personal till - eftersom man med sommarens slimmade organisation redan har dragit ner på femtio vårdplatser. Den kritiska situationen på universitetssjukhusen i Malmö och Lund har såklart påverkat menar Staffan Banke.

Men trots att det inte kom som en överraskning fick man kalla in frivillig semesterfirande personal och de som redan jobbade men hade ledigt. Situationen löste sig tillfälligt, men om det inte är tillräckligt kan det bli aktuellt att beordra in semesterfirare.

- Den frågan kommer alltid upp, men i första hand försöker man lösa det på frivillig basis. Men ibland har nöden ingen lag och då får man beordra in semesterlediga, säger Staffan Banke.

Det är något som man är mycket kritisk till på Vårdförbundet i Kristianstad. Marie Melvén är förtroendevald och menar att man borde ha en backup för sommartopparna.

- Det är synnerliga skäl som ska ligga bakom när man ska bryta någons semester. Vi anser att det inte är när det är semesterperiod, sommaren kommer ju varje år. Man måste se till att ha en backup när det är sommar, trots att man har en slimmad organisation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista