Emma Bayer Foto: Madeleine Fritch Lärka/Sveriges Radio
Malmö

Färger hjälper Malmöborna att sortera

1:32 min

Malmö kommun gör nu ett försök att få malmöborna att sopsortera även när de är ute och roar sig på stan. I Folkets park har man precis ställt ut två källsorteringsstationer som ser lite annorlunda ut för att på ett så enkelt sätt som möjligt locka parkbesökarna att slänga rätt berättar Arne Mattsson från gatukontoret.

Vitt, orange, grönt och blått - det är färggranna återvinningsstationer som dykt upp i folkets park. Varje tunna har sin egen färg och på tydliga stora bilder kan man se vad som ska stoppas i vilken - allt för att parkbesökarna så enkelt som möjligt ska hitta rätt när vinflaskor och picknickrester ska få ett nytt liv.

Iden att källsortera på allmänna platser där det rör sig mycket folk är ny i Sverige men finns på andra håll berättar Arne Mattson:

– Det var en kollega som kom på iden och sen har jag tagit reda på att det exempelvis både i Spanien och Portugal redan finns liknande system.

Folkets park där gräsmattorna så fort det är fint väder täcks av picknickfiltar och soldyrkare var en given plats att testa den här iden på tror man på kommunen och Emma Bayer, en av de malmöbor som ofta kommer hit håller med.

-- Det tycker jag verkar jättebra. Speciellt här runt Möllevångstorget är folk speciellt miljömedvetna så jag tror det kommer att funka.

Fram till hösten ska man prova den här iden och förhoppningen är att hitta ett system som ska funka på samma sätt i hela Sverige så småningom.

I drygt en vecka har återvinningsstationerna stått på plats och hittills ser det bra ut:

– Ja, titta. Bara vitt glas i denna. Det är skitbra, kostaterar Arne Mattsson på gatukontoret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista